Resepi: patin masak tempoyak
3 sudu tempoyak (seeloknya tempoyak durian)
5 biji bawang merah (ditumbuk2)
2 batang serai (dititik)
1 sudu serbuk kunyit (guna kunyit hidup pun boleh)
10 biji cili padi
1 biji timun cina (cucumber)
garam & gula secuka hati
asam keping (ikut suka .. nak masam lebih, letak le banyak)
Cara:
Cara masaknya senang sangat. Tak payah tumis. Campak semua dalam periuk
cara campaknya ... semua bahan yang ditumbuk tadi masuk dalam periuk ..ingat, jangan guna periuk api
Pastu masukkan air, asam keping dengan serbuk kunyit, garam, gula. Kalau nak kuah banyak, airnya lebih la kan.
Jerang sampai penat. bila dah mendidih, masuk timun + ikan sampai masak, kira sampai 15 minit. Bolehlah hidang .. pastu makan la dengan gelojoh
* Kalau suka bersantan, lain pulak caranya. Cili api, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup ditumbuk lumat kemudian masuk dalam periuk. Serai yang dah dititik letak sekali. Masukkan santan cair, asam keping. Jerang sampai mendidih guna api sederhana besar. Pastu masukkan ikan patin atau keli atau sembilang. Masuk santan pekat, daun kunyit yang dihiris halus. kacau gulai sampai mendidih dengan api kecil.